Web Analytics Made Easy - Statcounter

در سال های اخیر به دلیل عدم پیگیری حق آبه تالاب هامون، افغان ها در فصل های مختلف آب را رهاسازی نمی کنند تا تالاب هامون عملا به یک دریاچه فصلی تبدیل شود، دریاچه ای که در بهار و تابستان رنگ خوشی را به خود می بیند و در پاییز و زمستان خشک و متروکه می شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون؛ دریاچه هامون که به عنوان بزرگترین تالاب آب شیرین در فلات ایران از آن یاد می شود نقش مهمی در حیات جانواری منطقه ایفا می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



پس از خشکسالی ۲۰ ساله در منطقه سیستان هیچگاه این تالاب به صورت صد در صدی آبگیری نشد و همواره سیلاب های فصلی که کشور افغانستان قادر به کنترل آنها نبود به ایران وارد، و به تالاب هدایت می شد.

در فروردین ماه امسال با آبگیری بخش هایی از تالاب هامون،حیات مجدداً به این تالاب بازگشت و علاوه بر حیات جانوری، آبزیان نیز به منطقه بازگشتند تا صید و صیادی در تالاب هامون رونق بگیرد.

با این حال در سال های اخیر به دلیل عدم پیگیری حق آبه تالاب هامون، افغان ها در فصل های مختلف آب را رهاسازی نمی کنند تا تالاب هامون عملا به یک دریاچه فصلی تبدیل شود، دریاچه ای که در بهار و تابستان رنگ خوشی را به خود می بیند و در پاییز و زمستان خشک و متروکه می‌شود.

با خشک شدن تالاب هامون اولین اتفاقی که رخ می دهد مرگ ماهی های موجود در آن است، گرچه صیادان توانسته اند در طول چند ماهی که تالاب آبگیری می شود با کیفیت ترین ماهیان آب شرین کشور را صید کنند اما جمعیت ماهیان در تالاب هامون آنقدر انبوه است که هر ساله میلیون ها از آنها بر اثر بی آبی تلف می‌شوند.
 


میلیون ها ماهی قربانی بی تدبیری دولت

حسن صیادی یکی از صیادان حاشیه تالاب هامون و ساکن شهر علی اکبر شهرستان هامون است، او از کودکی در جوار هامون رشد کرده و اکنون شغل پدر که همان صیادی است را ادامه می دهد.

وی در همین رابطه به خبرنگار ما گفت: از فروردین ماه تا اواسط شهریور ماه، صید و صیادی در تالاب هامون رونق می گیرد.

صیادی بیان داشت: اما با خشک شدن آب بخش هایی از تالاب، ماهیان موجود در آن که هنوز به مرحله صید نرسیده اند با مرگ رو به رو می شوند که این موضوع باعث رنجش مردم منطقه می شود.

وی ادامه داد: با این حال صیادان همان لاشه ماهیان مرده را هم جمع آوری می کنند و به کارخانه های پودرماهی به فروش می رسانند.

صیادی تصریح کرد: در طی روزهای گذشته از بستر رودخانه نهرآب زابل صدها کیلو ماهی کوچک را جمع آوری کرده ام که هر کدام می توانستند با چند روز بیشتر زنده ماندن به مرحله صید برسند.

صیادی بیان صریح کرد: البته بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این ماهی ها هرز هستند و قابلیت رشد بیشتر از این مقدار را ندارند.
 


تنها ده دصد ماهی های تلف شده خوراکی هستند

رمضان شهریاری رئیس اداره صید شمال سیستان و بلوچستان هم در این رابطه به خبرنگار ما گفت: کاهش حجم آب تالاب به هر دلیل، سبب بروز تلفات آبزیان و از جمله ماهیان ساکن در آن خواهد شد این حقیقتی غیر قابل گریز است زیرا که ماهی برای حیات، به آب نیازمند است خشک شدن پهنه گسترده دریاچه هامون که با قطع آب ورودی، تشدید گرمای هوا و وزش بادهای منطقه شدت ناگهانی بخود می گیرد تلفات گونه های جانوری و منجمله آبزیان را بصورتی گسترده موجب می گردد.

وی افزود: حتی در دهه های گذشته نیز که حجم آبی دریاچه بالغ بر ۱۰ میلیارد متر مکعب می رسید و صد در صد سطح تالاب را فرا می گرفت، نیز خشک شدن سطح وسیعی از تالاب در اواخر تابستان حادث می شد و ماندگاری آب تنها در قسمت های عمیق تالاب تحت عنوان رونگ ها، چونگ ها و کف هامون صابوری که دارای عمق بیشتری بود مشاهده می شد.

شهریاری گفت: در طی سال های اخیر و با توجه به قهر طبیعت، دستکاری های انسانی و نتیجتا کاهش قابل توجه ورودی آب از رودخانه هیرمند و سایر مبادی به تالاب هامون، ندرتا ۵۰ درصد سطح تالاب آبگیری می شود و معمولا قبل از اتمام فصل بهار عملاً جریان آب ورودی به تالاب قطع می گردد که این حجم آبی نیز با توجه به وزش بادهای ۱۲۰ روزه منطقه سیستان (خرداد تا شهریورماه) که سبب پخش شدن آب در سطح خشک تالاب شده و نیز افزایش دمای هوا به سرعت در معرض خشک شدن قرار می گیرد. بنابراین این امر خواه ناخواه سبب بروز تلفات در زمانی زودتر و سطحی وسیع تر در آبزیان ماکول و غیر ماکول تالاب می گردد.

وی بیان داشت: لذا این شرایط می طلبد تا از این خوان ارزشمند، حداکثر بهره برداری را برنامه ریزی نمود و میزان تلفات حاصل از خشکسالی را به حداقل میزانی که توان انسانی اجازه و امکان می دهد رساند، در همین راستا و به منظور بهره برداری حداکثری از فرصت آبگیری تالاب هامون، اداره کل شیلات استان (آبهای داخلی ) برنامه هایی را تدوین و متناسب با شرایط، عملیاتی نموده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: بهره برداری خوراکی از ماهیان ماکول با وزن مناسب، استفاده های آبزی پروری از بچه ماهیان ماکول و ایجاد فرصت درآمد و اشتغال از ماهیان هرز از جمله اقداماتی است که توسط شیلات (آب های داخلی ) سیستان و بلوچستان به انجام رسیده است.

وی بیان داشت: همچنین ساماندهی و تجهییز گروه های صیادی با ادوات صید برای صید ماهیان خوراکی با وزن مناسب جهت عرضه به بازار مصرف، تلاش و هدایت برای فرآوری و بسته بندی ماهیان ماکول صید شده با هدف ایجاد ارزش افزوده و نتیجتا ایجاد فرصت صادرات به سایر استانها و جلوگیری از افت قیمت و ساماندهی، تجهییز (با تور، کپسول اکسیژن، مخازن حمل و مانومتر) و آموزش گروه های صیادی و همراه نمودن نیروهای کارشناسی جهت صید بچه ماهیان خوراکی و انتقال به استخرهای پرورشی از مهمترین اقدامات در این زمینه بوده است.

شهریاری ادامه داد: همچنین ساماندهی گروههای صیادی مناطق مختلف تالاب هامون جهت مدیریت مناطق بحرانی و در خطر خشک شدن،ساماندهی نیروهای ستادی ادارت شیلات شهرستانها حوزه تالاب هامون جهت سرکشی و نظارت مستمر بر فعالیت های صیادی در تالاب هامون در حوزه استحفاظی و نیز رصد وضعیت صید و صیادی در مناطق بحرانی تالاب هامون از دیگر اقدامات اداره شیلات استان برای بهره برداری هر چه بهتر از ماهیان تلف شده بوده است.

وی خاطرنشان کرد: بدیهی است مدیریت و بهره برداری این گستره عظیم و نعمت ارزشمند الهی نیازمند یاری و همفکری تمامی صاحب نظران و دلسوزان می باشد و این اداره کل ضمن قدردانی از تمامی زحمت کشان و دغدغه مندان این عرصه، خود را نیازمند و ملزم به اخذ دانش، تجربه و بهره گیری از همراهی ها و همکاری ها می داند.
 


دیپلماسی آب؛ تنها راه نجات منطقه سیستان

به تازگی اشرف غنی رئیس جمهور کشور افغانستان در سخنرانی مدعی شده است که بند کمال خان این کشور به اتمام رسیده است، بند کمال خان یک سازه عظیم دیگر بعد از سد کجکی محسوب می شود که برای جلوگیری از ورود آب به ایران مورد بهره برداری قرار گرفته است.

رئیس جمهور کشور افغانستان در این سخنرانی آب را آبروی کشور خود دانست و گفته است که بعد از ۷۰۰ سال توانسته بند کمال خان را مجدداً بازسازی کند.

باید گفت از ابتدایی ترین عوامل عدم ورود آب به ایران گسترش فقر در منطقه، مهاجرت و افزایش آمار سرقت و نا امنی خواهد بود از طرفی طوفان های ۱۲۰ روزه در سیستان با ریزگردهای بیشتری همراه خواهند بود و حیات جانوری حاشیه تالاب هامون به طور کلی از بین می رود.

به نظر می رسد تنها راه نجات منطقه سیستان دیپلماسی آب است، دولت تدبیر و امید که نشان داده در مذاکره همواره حرف هایی برای گفتن دارد حق آبه این تالاب را از کشور همسایه پیگیری کند.


انتهای پیام/

 

منبع: دانا

کلیدواژه: تالاب هامون منطقه سیستان بهره برداری خشک شدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۳۴۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است

به گزارش جماران؛ رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست اعلام کرد که تاکنون ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده و این جای امیدواری است.

علی سلاجقه روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت درباره حقابه هیرمند به خبرنگاران اظهار داشت: با توجه به هماهنگی‌هایی که با هیات حاکمه افغانستان درباره حقابه هیرمند داشته‌ایم، حدود ۶۰ میلیون متر مکعب رهاسازی آب شده است.

وی تصریح کرد: از طرفی بارش های مناسب و سیلاب‌ها هم در منطقه به ما کمک می‌کند تا تالاب هامون شرایط بهتری یابد.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیرهایی برای انحراف به بیابان گودزره شدیم و امید است بتوانیم با توافق هیات حاکمه افغانستان مسدود کنیم چرا که وضعیت تالاب ها مناسب تر خواهد شد.

سلاجقه یادآورشد: مرطوب سازی دریاچه هامون یکی از موضوعات مهم است و تاکنون ۵۰ در صد تالاب هامون آبگیری شده است.

وی درباره نظارت سازمان محیط زیست برای کاهش پلاستیک ها گفت: روی موضوع کاهش پلاستیک‌های زیر ۲۵ میکرون کاملا نظارت می‌کنیم و در این زمینه با تمام روسای شرکت های اصلی جلسه برگزار شده است.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره ژن توله یوز هم گفت: یکی از راه های تکثیر در موضوع حیات وحش استفاده از مسائل سلولی و مولکولی است که ژن توله یوز در بخش رویان ذخیره شده است.

دیگر خبرها

  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • شبح جنگ چگونه از ایران دور شد؟
  • احیای بخشی از تالاب بین المللی هامون و شور وصف ناپذیر مردم سیستان
  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • (ویدیو) نیمی از تالاب هامون آبگیری شد
  • لرستان؛ فرصت تولید و تجارتِ صنعت شیلات
  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد
  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد دلیجان است
  • مرغان آتشین مهاجر رقص کنان به تالاب بین المللی هامون بازگشتند
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور